ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδριτη.

Θεραπεία με laser Αλεξανδριτη για την μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας

Το laser είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη σύγχρονη τεχνολογία που έχει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το laser δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από όλους και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από τους χειριστές. Ο οποιοσδήποτε επιλέξει τα Laser ως λύση για το «πρόβλημά» του, θα πρέπει να είναι σίγουρος και ενημερωμένος για το ποιό θα είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει, το αν και σε ποιο σημείο θέλει νακάνει την εφαρμογή. Στο χώρο υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές τεχνικές.Κάποιες από αυτές τις τεχνικές είναι ήδη ξεπερασμένες, και κάποιες άλλεςπροσφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

1.Tο laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους;

Η αποτρίχωση με laser δεν είναι για όλους. Η βασική προϋπόθεση είναι το χρώμα της τρίχας να είναι πιο σκούρο από το χρώμα του δέρματος. Επιπροσθέτως άτομα με πολύ σκούρα επιδερμίδα δεν είναι ιδανικές περιπτώσεις για να κάνουν laser, επειδή η επιδερμίδα τους απορροφά μεγάλη

ποσότητα ενέργειας. Επίσης μαυρισμένοι από τον ήλιο με ανοιχτόχρωμες τρίχες δεν είναι κατάλληλες περιπτώσεις για αυτή τη θεραπεία.Το κόστος της θεραπείας πρέπει να είναι στις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη. Τα Laser χρειάζονται αρκετές συνεδρίες.

2.Τι θα κοστίσει το laser?

Το κόστος της κάθε συνεδρίας αποτρίχωσης εξαρτάται από την επιφάνεια της περιοχής που θα γίνει η θεραπεία. Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται ανά συνεδρία. Προτείνονται αρχικά 4 συνεδρίες που θα μας δείξουν εν μέρη και το αποτέλεσμα που μπορούμε να περιμένουμε.. Μία επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της τιμής ανάλογα με την περιοχή που υπάρχει ανεπιθύμιτη τριχοφυία.

3.Πόσο επηρεάζει το χρώμα του δέρματος στη αποτρίχωση με laser?

Στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες το laser είναι πιο εύκολο να εφαρμοσθεί. Χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.Άτομα με σκούρα επιδερμίδα μπορούν να κάνουν Laser αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο σύντομα ορατά, περισσότερες συνεδρίες είναι απαραίτητες και σαφώς μεγάλη εμπειρία από τον χειριστή. Στην αποτρίχωση με laser το κάθε άτομο έχει ξεχωριστές παραμέτρους.

4.Πόσο επηρεάζει το χρώμα της τρίχας στην αποτρίχωση με laser?

Οι τρίχες με σκούρο χρώμα απορροφούν περισσότερη ενέργεια και εξαφανίζονται γρηγορότερα. Οι πολύ σκούρες τρίχες έχουν την καλύτερη αντίδραση στο laser. Στις πιο ανοιχτόχρωμες τρίχες είναι πιο δύσκολη η θεραπεία τους, χρειάζονται πολλές συνεδρίες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα σίγουρα. Οι ξανθές και οι κόκκινες τρίχες απορροφούν την ενέργεια λιγότερο από τις σκουρόχρωμες τρίχες. Στις πολύ ξανθές και λευκές τρίχες το laser δεν αποτελεί λύση.

5.Η αποτρίχωση με laser χρειάζεται πολλές συνεδρίες?

Αν και με μία συνεδρία μπορεί να δούμε κάποια αποτελέσματα, ο κανόνας απαιτεί αρκετές συνεδρίες (τουλάχιστον τέσσερεις). Σε μεγάλο μέρος αυτό οφείλεται ότι η αποτρίχωση με Laser έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις τρίχες που βρίσκονται σε αναγεννή φάση. Αναγεννής λέγεται η φάση που η τρίχα μεγαλώνει. Δεδομένου ότι η τρίχα έχει συγκεκριμένο κύκλο που μεγαλώνει είναι φυσιολογικό ότι όλες οι τρίχες δεν θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην αναγεννή τους φάση.

6.Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοσθεί το laser?

Σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει τρίχα εκτός από τα μάτια. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι το πρόσωπο, το άνω χείλος, ο λαιμός, το στήθος, οι παρειές, τα χέρια, οι μασχάλες, η πλάτη, το μπικίνι και τα πόδια.

7.Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα?

Το κερί, το ξύρισμα και οι αποτριχωτικές κρέμες δίνουν μία προσωρινή λύση στην τριχοφυΐα. Καινούργιες μέθοδοι laser έχουν δείξει ότι γίνεται μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από κάθε θεραπεία. Το FDA έχει εγκρίνει διαφόρους τύπους Laser για την μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας και αναμένουν και καινούργιους τύπους μηχανημάτων. Τα αποτελέσματα του laser είναι αθροιστικά δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι συνεδρίες τόσο μονιμότερα είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί πόσες θεραπείες ακριβώς θα χρειαστεί κάποιος, διότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, τα αποτελέσματα μπορούν να διαφέρουν ακόμα και με τα καλύτερα Laser.

8.Πολωμένο φώς και laser αποτρίχωση.

Τα μηχανήματα φωτόλυσης, IPL, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αποτρίχωση. Αλλά αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως laser αλλά ως ισοδύναμα – “laser equivalents”, χρησιμοποιώντας την ίδια αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης – (selective photothermolysis) για να επιτύχουν την αποτρίχωση αν και όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα.

 9.Μπορούν να δοθούν εγγυήσεις για την (μόνιμη) αποτρίχωση;

Είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα που θα επιτύχει κανείς στην αποτρίχωση με laser, ειδικά το πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί. Πολλά κέντρα τα οποία εγγυώνται αποτελέσματα είναι εκτός ιατρικού χώρου.

10. Επιλογή κέντρου/ ιατρού με ποιό κριτήριο ?

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βρούν το κέντρο που θα έχει τις υψηλότερες προδιαγραφές (ιατρική παρακολούθηση από ειδικευμένους ιατρούς, τύπος – προέλευση μηχανημάτων, έμπειροι χειριστές, συντήρηση, κανόνες υγιεινής) και όλα αυτά να συνδυάζονται με αποδεκτό κόστος. Η αποτρίχωση με laser απαιτεί γνώση, ιδιαίτερη προσοχή από το χειριστή, εμπειρία, εκπαίδευση, και εξειδικευμένο προσωπικό